woensdag 25 februari 2015

Kathe Kollwitzplatz - Speeltuinenroute Prenzlauerberg deel I

Speeltuin Kollwitzplatz Berlijn
Kathe Kollwitzplatz Berlijn
Prenzlauerberg is een wijk in voormalig Oost Berlijn. In tegenstelling tot andere delen van Berlijn zijn in de Tweede Wereldoorlog de huizen hier blijven staan. In de DDR woonden hier kunstenaars en dissidenten. Na de val van de muur is deze wijk in rap tempo opgeknapt en veryupt.

Speeltuin Kollwitzplatz Berlijn
Kathe Kollwitzplatz Berlijn

Prenzlauerberg
Er wonen veel jonge gezinnen in Prenzlauerberg. De wijk staat nu onder andere bekend om de vele jongen gezinnen met hun Bugaboos en bakfietsen. Het is hier erg kindvriendelijk. Er zijn in deze wijk erg veel speeltuinen en speelgoed- en kinderkledingwinkels. Wij komen graag in het mooie Prenzlauerberg. We wandelen van speeltuin naar speeltuin en ondertussen kunnen wij heerlijk eten en drinken en shoppen. De speeltuinenroute die wij het liefst lopen start bij Kathe Kollwitzplatz, voert dan naar Helmholtzplatz en eindigt bij de Watertoren. De speeltuinenroute bevat 'maar' drie speeltuinen maar met de wandeling tussen de speeltuinen door en een aantal culinaire stops is het voldoende voor een dagje uit met kleine kinderen.

Speeltuin Kollwitzplatz Berlijn
Speeltuin aan de ene kant, Kollwitzplatz Berlijn
Kathe Kollwitzplatz
Dit plein is een van onze favoriete pleinen van Berlijn. Toen wij in 1999 voor het eerst de stad bezochten was het plein al gezellig met veel cafe's en restaurants maar het was ook vervallen. Op sommige plekken kon je de kogelgaten uit de Tweede Wereldoorlog nog in de muur zien zitten. Inmiddels zijn de gevels opgeknapt en wordt het plein bevolkt door veel jonge mensen uit alle delen van de wereld. Er zijn twee speeltuinen op het plein.

Speeltuin Kollwitzplatz Berlijn
Treintje in de speeltuin aan de ene kant, Kollwitzplatz Berlijn

Aan de ene kant van het plein een kleine speeltuin met een klimtoestel met een schommel en een vrij steile glijbaan met een tunneltje. Het klimtoestel staat op zand. In een hoek staat een houten treintje dat niet rijdt maar waar kinderen graag in spelen. De speeltuin  is omheind en er staan bankjes voor de (groot)ouders.
Speeltuin Kollwitzplatz Berlijn
Speeltuin aan de andere kant,  Kollwitzplatz Berlijn

Aan de andere kant van het plein is een wat ruimere speeltuin met een klimtoestel met vrij lage glijbaan en een paar wipkippen. Ook hier staat het klimtoestel op zand, schepjes en emmertjes meenemen dus.

Deze speeltuin is omheind met een laag hek. De speeltuin is goed zichtbaar vanaf een aantal van de terrassen op het plein. Als je kinderen al iets groter zijn kun je ze na het eten naar de speeltuin sturen terwijl jij zelf nog een koffie neemt.
Speeltuin Kollwitzplatz Berlijn
Wip-lieveheersbeest in de speeltuin aan de andere kant,  Kollwitzplatz Berlijn

Op het Kollwitzplein staat op zaterdag een zeer populaire biologische markt.

Speeltuinenroute Prenzlauerberg
Deel I: Kollwitzplatz
Deel II: Helmholtzplatz
Deel III: Watertoren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten